Välkommen till Ettems kennel

Från vänster: Ettems Ryka, Ettems Xenonflamma, Ettems Knastra Kan Själv, Ettems Låga, Harsätras Knixa, Ettems Elda, Flushpoint What a Quest och Ettems Ildri.

Kennelträffar och kenneljakter

Kennelträffar och kenneljakter

Kenneljakt den 29 oktober 2022 – inbjudan finns i kennelgruppen. Den tredje kenneljakten blev en andjakt.

Utifrån gällande rekommendationer 2020-21 valde vi att ställa in vår kenneljakt.

Nedan kommer återblickar på våra tidigare kenneljakter, båda fasanjakter.

Kenneljakt den 21 december  2019. 

Vår andra kenneljakt. Detta år fick vi fylla på med skyttar med koppling (på ett eller annat sätt) till Ettems kennel men annars gjorde vi allt – tillsammans. Yngsta fyrbenta deltagarna var 1 år (I-kullen) och den äldsta (Ettems Zota-Zuzz) 11 år. De tvåbenta fanns mellan 8,5 och 70 år, härligt att alla kan vara med!

Det var lerigt, dimmigt, blött och alldeles underbart. Lycka är att se yrkesskicklighet som gör förutsättningar för denna jakt. Lycka är att se en ung hund och ny förare apportera sin första fasan. Lycka är att se en gammal hund med ny förare arbeta i drevet. Lycka är att se en ung hund med rutinerad förare. Lycka är att se fungerande teamwork i alla olika konstellationer. Lycka är att få ha er alla som valpköpare! Tack! 

På bilden (foto Markus Lönn) finns också cockertikarna Hunters Guild Queensberry (Busa)och Flushpoint What an Illusion (Crazy)

Kenneljakt den 15 december 2018

Vår första kenneljakt. Drev, skyttar, apporter – vi gjorde allt. Från ingen erfarenhet till stor erfarenhet – vi hjälptes åt och TILLSAMMANS gjorde vi dagen!

En av våra valpköpare skriver så här ”Vi kom helt ovetande om fasanjakt och åkte hem fulltankade med ny kunskap. Vi har haft det super och tackar er alla. Vi ser redan fram emot nästa gång”.

 Hundarna som deltog var från 8 mån till 11 år. Ettems Y-, H-, Te-, K-, E-, N-, Z-, T- och F-kullar var representerade.

I dreven hade vi också hjälp av labradortiken Corona (Sibbofjärdens Märta) och cockerspanieltiken Crazy (Flushpoint What an Illusion).

Hur vi tänker

Vårt mål med avelsarbetet är hundar som vi själv önskar; lugna hemma, inomhus, på jakt. Trevliga träningskamrater och fungerande arbetsredskap. Hållbara hundar med lust att apportera, lust att samarbeta och som har dådkraft (förmåga att övervinna rädsla). Hundar som har arbetslust när det gäller och även kan ta egna initiativ vid behov. För oss är en mentalt balanserad hund A och O – för den kan vara med som följeslagare och utbildas/användas till allt. 

När du köper valp från oss ingår en fysisk valpkurs för dig som bor i närheten annars har du möjlighet att följa samma valpkurs online. Detta för att vi tycker att det är viktigt att ni i er hund-människa relation hamnar rätt ifrån början. Ni som ekipage har alltid förtur till de hundkurser vi håller. Vi finns bara ett samtal bort och om du stöter på frågor så är det bara att höra av dig – vi hjälper och stöttar er utifrån vår bästa förmåga. Vi vill också att du röntgar (höfter och armbågar) vid ca 1 – 1,5 års ålder och gärna ögonlyser din hund någon gång under hundens livstid.

Att köpa en valp är ett stort beslut och ofta förenat med många frågor. Vi tackar för ditt förtroende att få vara delaktiga i det. Vi är väldigt glada om din första kontakt med oss tas via mail och inte per telefon. Det underlättar för oss att ha koll.

När ditt mail ankommit svarar vi så fort vi kan, ha dock förståelse för att det kan ta ett par dagar. Hemsidan uppdateras kontinuerligt och här kan du alltid hålla koll.

Vi har inget kösystem utan utgår från en intresselista. Utifrån de önskemål som framkommer vid samtal oss emellan så försöker vi matcha fram rätt valp till rätt köpare ur rätt kull. 

Först när valparna kommit och hunnit bli ett par dagar så vet vi säkert hur många som kan få möjlighet att köpa en valp ur aktuell kull. Om det inte skulle finnas valp till just dig så finns du fortfarande kvar som intressent för kommande kull/ar.

Kanske hinner du hitta en valp från en annan uppfödare eller så kanske förutsättningar för dig att ha hund har ändrats. Då uppskattar vi att du meddelar oss att ditt intresse inte kvarstår. Detta för att vi ska kunna hålla vår intresselista up to date till allas glädje.

Ibland‌ ‌kan‌ ‌bästa‌ ‌lösningen‌ ‌vara‌ ‌att‌ ‌ta‌ ‌hem‌ ‌en‌ ‌grundtränad‌ ‌unghund.‌ ‌Du‌ ‌missar‌ visserligen‌ ‌chansen‌ ‌att‌ ‌prägla‌ ‌och‌ ‌träna‌ ‌valpen‌ ‌från‌ ‌allra‌ ‌första‌ ‌början‌ ‌men‌ ‌istället‌ får‌ ‌du‌ ‌en‌ ‌nyfiken‌ ‌unghund‌ ‌som‌ ‌har‌ ‌grundläggande‌ ‌kunskaper‌ ‌och‌ ‌är‌ ‌pigg‌ ‌på‌ ‌fortsatt‌ ‌utveckling‌ ‌tillsammans‌ ‌med‌ ‌dig.‌ ‌Hör‌ ‌av‌ ‌dig‌ ‌för‌ ‌mer‌ ‌information.‌ 

Valppriser 2023 (labrador): 22 500 kr inkl 25% moms

Vad våra valpköpare säger...

Uppfödare med lång och gedigen erfarenhet, med stor empati och förmåga att känna in hur rätt hund ska hamna i rätt hem. Finns där när problem uppstår eller för att heja på de framsteg man tar, stora som små - på vägen mot de mål som satts för både förare och hund ♥️
Evelina
Är inne på vår tredje. Säger väl allt.👏👏👏
Kenth & Titti
Att köpa valp från Mette är helt fantastisk. Med ett varmt hjärta, erfarenhet och gedigen kunskap, väljer hon en valp som passar just dig. Efter köp lotsar hon valpköparen med ödmjukhet samtidigt som hon är rak, ärlig och tydlig mot individuella mål. Hon finns alltid där när man behöver henne. Med sin fantastiska entusiasm känner man sig alltid välkommen och inga frågor är fel. Jag lyfter på hatten bockar och bugar en bättre uppfödare får man leta efter❤️
2 Ettems hundar 11 och 3 år
2 Ettems katter och
1 Ettems häst
finns i vår familj så vi vet vad vi pratar om!
Catharina
Mette är engagerad och hjälper valpköpare i allt man behöver hjälp med. Jag har känt mig så trygg i att vända mig till henne. Oavsett ålder så följer hon utvecklingen. Hundarna är fina och följsamma. Jag hoppas kunna köpa nästa hund hos henne
Jeanette
Mycket engagerad, omtänksam och kunnig uppfödare och uppfostrare. Fortsätter att följa och hjälpa ekipagen oavsett ålder, kunskap och ambitionsnivå.
Brian
Så tacksam för förmånen att få köpa valp från Mette! Både för den lilla individen som blev vår familjemedlem och den trygghet Mette förmedlar i alla skeden. ❤️ Att få bli del av Ettems-familjen är något alldeles särskilt!
Sophie

Parningar och planerade sådana 2023-25

Labrador retriever

SE10067/2019 (gul, HdA, Ed UA, SD2, CNM, EIC, HNPK, OSD, DM fri, STGD-PRA och prcd-PRA hereditärt fri, ögonlyst ua 18/10-21, gdk anlklass, genomförd BPH med skott, Excellent nkl). 

Ildri kommer att paras vid nästa löp (nov), hane ännu ej bestämt.

SE29138/2017 (svart, Hd A, Ed Ua, STGD fri, EIC fri, prcd-PRA hereditärt fri, good nkl).  Knastra har haft en kull tidigare, den hittar du som Ettems Ö-kull.

Knastra är parad i början av juni med Minnows Owen (Sky). Kombinationen har inavelsgrad 0%,  Hdindex 107, Edindex 106. 

Kanstra valpade 30/7-23. Det blev åtta svarta valpar. tre tikar och fem hanar – Ettems S-kull. Alla valpar är placerade.

SE47175/2018 (svart, Hd A, Ed Ua, good nkl, ögonlyst ua 1/6-23).  Sky är en hane som jag har sett under jakt ett par år nu. Han är naturligt följsam och mycket arbetsvillig, en väldigt trevlig hane som jag tror kommer att passa som hand i handske till Knastra.

Flamma fasan

Ettems Xenonflamma

SE43805/2021 (svart, Hd B, Ed Ua, STGD hereditärt fri, prcd-PRA hereditärt fri, genomförd BPH med skott). Jag får redan nu en del förfrågningar på valp efter Flamma. Det är tidigast någon gång under nästa år (2024). I höst står Flamma med på jobblistan på först andjakterna, därefter fasan/rapphönsjakterna. Planering har redan börjat inför hennes första kull.

Tidigare valpkullar senaste åren

SE26803/2020 (gul, Hd A, Ed Ua, ögonlyst ua 3/11-22, SD2, CNM, EIC, HNPK, OSD, DM fri, STGD-PRA och prcd-PRA hereditärt fri, gdk anlkl, genomförd BPH med skott) är parad i mitten av november 2022 med  Stjärnvallens Baily (Twix). Efter att ha jagat hela and- och lite av fasansäsongen är det nu dags för Lågas första kull.

Kombinationen kommer att ge gula valpar, har vid provparningstillfället Hdindex 107 , EDindex 100 och inavelsgrad 3,1%. 

Den 6/1 2023 föddes åtta gula valpar, sex tikar och två hanar. Alla valpar är placerade. Ettems O-kull.

Stjärnvallens Bailey SE39245/2014, gul, HdA, Ed Ua, ögonlyst ua 3/11-22, PRA-prcd hereditärt fri, Excellent ökl.  Twix är en hane jag följt sedan han var valp. Jag har kontinuerligt sett honom sedan han var ca 10 veckor i hemmiljö, under jakt och träning och har alltid gillat honom stenskarpt. Jag har även jagat med far, mormorsmor, mormor, moster och halvsyskon/kusiner till honom. Som ni kanske förstår är inavelsgradens 3,1% till stor del på Ettemslinjer.

SE29556/2018 (gul, HdA, EdUa, PRA-prcd och STGD-PRA hereditärt fri, EIC-anlagsbärare, genomförd BPH med skott) har valpat. Den 6 juni 2022 föddes sex svarta valpar, tre tikar och tre hanar. Alla valpar är placerade och du som blivande valpköpare kommer att kontaktas inom kort.  Detta är Glysas första kull. Pappa är Ringlets Night Mare (Biztro). 

Kombinationen hade vid parning HDindex 101, EDindex 101 och inavelsgrad 0,8%. Ettems W-kull.

SE16521/2017 (svart, HdB, EdUa, PRA-prcd hereditärt fri, STGD-PRA fri, EIC fri, ögonlyst ua 11/1-21, 3 nkl) en hane som jag följt från 8 veckors ålder och som jag sedan kontinuerligt sett på träningar samt jakter genom åren. Jag har även jagat med mor, syster och bror till honom. 

SE27632/2017 (svart, HdA, Ed UA, STGD-PRA och prcd-PRA hereditärt fri, ögonlyst ua 27/10-20, SEVCH, genomfört mentaltest BB-gruppen) är parad i juli 2022 med Sjövillans Ski-Doo Backcountry (Kiro). Detta blir Maras andra kull. Den första hittar du som Ettems X-kull. Den 31 augusti 2022 föddes fem svarta valpar, tre tikar och två hanar. Alla valpar är placerade och du som blivande valpköpare kommer att kontaktas inom kort.

Kombinationen ger svarta valpar, har Hdindex 104 , EDindex 103 och inavelsgrad 0,2%. Ettems J-kull.

Tilltänkt hane är Sjövillans Ski-Doo Backcountry (Kiro) , svart, HdA, Ed Ua, STGD-PRA hereditärt fri, ögonlyst ua 30/6-22, MH, SEVCH, Excellent nkl, 2 * Excellent ökl.  Kiro är en hane jag följt sedan han var valp. 

Wachtelhund

SE25033/2019 (brunskm & tan, Hd A, Ed Ua, gdk anlkl, 3 Ukl:106p, 0 Ökl:51 p 2021, 0 Ökl:68 p 2022, Gdk Skogsprov, genomförd BPH med skott, utställd med Excellent, CK, Cert, BIR) är parad och konstaterat dräktig med Åsen Lövåsens Joker. Valpar föddes under påskhelgen, 3 hanar och 3 tikar. Alla valpar är placerade.

Detta är Knixas första kull. Kombinationen har Hdindex 108 , EDindex 99 och inavelsgrad 1,6%.  Zuchtwerte (Avelsindex) 85 109 109 102 72 102. Ettems U-kull

Åsen Lövåsens Joker

SE22916/2015 (brun, Hd A, Ed Ua, gdk anlkl, Gdk Ukl:57p, Gdk Skogsprov, Gdk Vildsvinsprov, utställd med Excellent, 51 cm mankhöjd).

Joker har sedan tidigare tre kullar, en född i feb 2020 och två i april 2021. 

Foto: Ägaren

Jaktcocker

SE50298/2019 (svart, Hd A, prcd-PRA fri, FN fri, AMS fri, gdk vattenprov, genomförd BPH med skott) planeras paras under 2024-25.

Detta kommer att bli Quests första kull.

Hane ej bestämd

Intresserad?

Välkommen med din intresseanmälan på ettemsvalp@gmail.com